Jaroslav Orság

Jaroslav Orság

Scrum Master (CSM), 2Ring, Slovak Republic

Proč vývojový tým potřebuje vlastníka produktu?

V průběhu procesu adaptace nové metodiky v organizaci je důležité, aby se změna odehrávala po malých krocích. V 2Ring nám trvalo přibližně 2 roky, než jsme se dostali tam, kde jsme teď: sprinty s časovým ohraničením, odhadování ve story pointech, retrospektiva, vytváření samo-organizujícího se týmu a mnoho dalších. Jednou z nejtěžších a nejdůležitějších výzev na naší cestě průběžného zdokonalování bylo najít a koučovat někoho pro roli vlastníka produktu.

Podobně, jako v mnoha organizacích, které adoptují Scrum, pořád nejsme s vlastníkem produktu na 100% spokojeni. Při řešení otázek, které nám vlastník produktu kladl, jsme také museli vyřešit mnoho komplikací. Máme ale pocit, že je pro nás přínosné vlastníka produktu mít. Například dostáváme zpětnou vazbu po každém sprintu, takže víme včas, jestli jsme na správné cestě (anebo nejsme). To je skutečně důležité pro motivaci a produktivitu celého týmu.

Pravděpodobně není vždy jednoduché najít jednu osobu, která rozumí businessu, zná priority a má čas s vámi mluvit. Z našich zkušeností mohu dnes potvrdit, že mít vlastníka produktu stojí za překonávání překážek. Ve své prezentaci ukážu, jak řídíme otázky vlastníka produktu v 2Ring. Budu také mluvit o tom, jakým problémům jsme čelili a jaké výhody jsme získali v oblasti vlastnictví produktu.

Prezentace ke stažení: PDF (580kB)

O Jaroslavu Orságovi

Jaroslav je juniorní spíkr, seniorní vývojář a Scrum Master (CSM). Víc než 10 let působí v softvérovém průmyslu. Jeho kariéra je spojena se slovenskou firmou 2Ring, kde se podílí na adopci Scrumu a technik extrémního programování, anebo motivací vyššího managementu. V současnosti pracuje na projektu komplexního billingového řešení pro Telco v rozsahu 1000+ MD jako Scrum Master a vývojář. Jaroslav získal magisterský titul na fakultě matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě, kde studoval informatiku.