Jiří Walek

Jiří Walek

Product Manager, Polarion Software, Czech Republic

Vytváření produktového backlogu: od analýzy trhu k prioritizovaným User Stories

Produktový backlog je klíčový artefakt pro efektivní řízení agilního projektu. Zjednodušené popisy hovoří o tom, že je založen na porozumění vlastníka produktu požadavkům zákazníka, a na tom, jak je dokáže přeložit do formy user-stories jako vstup pro vývojový tým. V případě společnosti prodávající produkty na otevřeném trhu je ovšem takovýto zákazník virtuální, do hry vstupují mnozí hráči: strategický management určující směr společnosti, produktoví manažeři se svojí střednědobou vizí pramenící ze zkušenosti z oboru, externí analytici nabízející “nezaujaté” porovnání hráčů na trhu, obchodníci zastupující klíčové zákazníky, support oddělení mluvící za uživatele.

Jak zajistíme, že toto všechno se správně zdestiluje do společného backlogu tak, že je řádně zprioritizován a naplní sprint plán SW inkrementy. Je správně to hodit vše na bedra vlastníka produktu, nebo se produktový backlog sdílí napříč organizací, anebo existuje třetí cesta?

Prezentace ke stažení: PDF (1,04MB)

O Jiřím Walkovi

Během krátkých 10 let Jiří prošel dlouhou cestou v oblasti vývoje software – od role programátora a architekta pracujícím na vizionářských projektech založených na Meta-Object Facility standardech, k projektovému managementu a roli ve výzkumném týmu zaměřeném na analýzu zkušenosti uživatele a celkovou uživatelskou přívětivost, nakonec zakotvil v Produkt Management týmu společnosti Polarion Software.

Jako produktový manažer je zodpovědný za definici krátko a středně dobých cílů produktového vývoje. Na základě analýzy trhu a uživatelských požadavků odhaduje užitek investice, sestavuje zadání pro vývojový tým a ve spolupráci s rolí Product Owner hledá konsenzus v otázce toho, co je minimální prodejní rozsah zadání.

Produkty společnosti Polarion Software, které Jiří zpravuje (Polarion ALM a Polarion REQUIREMENTS), pomáhají tisícům zákazníku lépe spolupracovat a vyvíjet softwarové aplikace a produkty efektivněji. Osobně navštívil skoro sto firem a podílel se na nastavení a optimalizaci jejich procesů – od agilních po vysoce formalizované, kdy zákazník musí splňovat řadu regulačních standardů.

Jiří vystudoval matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.