Monika Konieczny

Monika Konieczny

Scrum Master (CSM, CSP) / Project Manager, iLoop Mobile, Poland

Gamifikace + Storytelling - Magické nástroje pro vlastníka produktu

Tým hrdinů – super vývojářů, kteří vytvářejí fantastické produkty ve velmi krátkých termínech? Zákazník plně zapojený do procesu vytváření produktu? Zní to jako sen? S pomocí dvou výkonných nástrojů jej můžete zrealizovat. Storytelling – propagace vize produktu způsobem, jakým naši předkové předávali znalosti, tj. vyprávěním příběhů s dějem, osobami a dějovými odbočkami, kde posluchač může aktivně vstupovat do děje – a Gamifikací – užitím mechaniky her pro pracovní oblasti, aby se změnil nudný dnešek na úžasnou dobrodružnou cestu naplněnou výzvami a úlohami. Zní to divně? Ale opravu to funguje :)

Gamifikace je postavená na nápadu využít techniky pro vytváření mechaniky her (pravidla pro způsob vedení hry, podle nichž se řídí prostor, vytváření různých postav a interakce mezi nimi) a tímto inovačním způsobem rozplést problémy a zaujmout účastníky. Obyčejně se aplikuje na domény, které hrami nejsou (jako je projektový management) a na procesy (zde také pod označením „funware“). Hlavním cílem je přidat trošku magie do nudných rutinních úloh, které se díky gamifikaci změní na neuvěřitelnou hru plnou výzev. Gamifikace pomáhá účastníkům modifikovat každodenní chování/návyky vytyčením si cesty, která jim umožní sebezdokonalování s využitím vrozené predispozice jednotlivců pro hru a pro zábavu. Pro vlastníka produktu to může být skvělý nástroj na zapojení zákazníka do každodenního života týmu.

Storytelling – Vyprávění příběhů je úžasně inspirující způsob sdílení vize produktu a user story. Je to využití našeho vnitřního nástroje pro sdílení historie, učení dětí a dalších lidí. Vlastník produktu se stává vypravěčem, který vytváří User Stories ve formě barvitých opisů aktivit, pocitů a chování jednotlivých postav. Posluchači se tak můžou identifikovat s hrdiny příběhu a aktivně do nich přispívat – tvořit je spolu s vlastníkem produktu (stejně, jako to dělával Steve Jobs :) ).

O Monice Konieczny

Monika pracuje jako projektová manažerka a Scrum Master v společnosti iLoop Mobile, kde koordinuje práci týmů (distribuovaných a lokálních), které vytvářejí nástroje potřebné pro provoz mobilních reklamních kampaní. Je také studentkou PhD se zaměřením na spektrum aspektů projektového řízení při vývoji software. Monika se zvlášť zabývá efektivní motivací a využitím gamifikace a simulačních her aby vývojové týmy byly spokojenější a produktivnější.