Haran Rasalingam

Haran Rasalingam

Agile Consultant and Coach, TCS Global Consulting Practice, Velká Británie

Agile je mrtvé! Výprava do hlubin buzzwordu "Agile".

Firmy stále častěji přijímají “agilitu” povrchně. Slovo Agile se stalo módním buzzwordem. Všude můžete vidět týmy a organizace, které procházejí Scrumem anebo Kanbanem, lidé lpí na hmotných věcech, jako ritualizované schůze, odhadování anebo burn-down diagramy, a to je vše: věci, o kterých v zásadě nemusíme přemýšlet, a pro které je dostačující, abychom fungovali na „autopilota“. Práce, domněle „agilní“ anebo ne, se časem příliš rychle stává monotónní rutinou bez potřeby přemýšlet. Jednoduše, Agilita je ubíjena stejnými mechanismy, které úspěšně změnily také veškerou další kancelářskou práci v absurdní pohřebiště mozků.

Co naprosto chybí, je dramatická změna v přístupu k práci, která by uvedla agilitu do života! Agilní rámce jsou pouze začátkem cesty. Pokládají základy pro prostředí, které umožňuje více živého zaujetí pro práci samotnou.

Tato prezentace staví na psychologii a filosofii neuro lingvistického programování (NLP), existencionalismu a gamifikační psychologii, aby ukázala paralely mezi nimi a agilními principy, a přinutila nás položit si otázku: „Neměly bychom skutečně dělat mnohem víc pro to, aby pracovní život stálo za to žít?“

NLP je především o tom, jak dosáhnout maxima pracovních výsledků, s využitím svého plného zaujetí tak, abychom překonali své vnitřní limitující předsudky. Existencionalizmus rozeznává potřebu oproštění se od ubíjejících zvyků, a osvojit si nejistotu abychom se mohli stát kreativnějšími a žít naplno. Gamifikační psychologie je o tom, co můžeme udělat, abychom získali takový druh motivace k úloze, která nás udrží plně ponořených do práce stejně, jako když hrajeme hru.

Plná adopce „agility“ vyžaduje energii a odvahu. Je to změna radikální a vyžaduje změnit způsob myšlení, která nemění pouze strukturu projektu anebo organizační uspořádání – je to změna která změní Vás! A odměna? Mnohem větší spokojenost v práci.

Prezentace ke stažení: PDF (2,90 MB)

O Haranu Rasalingamovi

Haran je agilní konsultant a kouč z Londýna v současnosti pracující pro nově založenou globální konzultační skupinu v společnosti Tata Consultancy Servises (TCS). Pracoval na projektech agilní adopce a transformace u The Gardian, Deutsche Boerse, eFinancialCare­ers.com a Dice.com. Haran pracuje v IT více jak 20let, a má též titul bakaláře Linguistiky a magisterský titul Existencial/Re­lation psychologii.

Harana jako kvalifikovaného NLP kouče a akreditovaného Psychoterapeu­ta/Poradce či mediátora fascinuje agilní hnutí a cítí, že representuje lidskou stranu softwarového vývoje a je od té doby Agilním evangelistou.