Jaroslav Procházka

Jaroslav Procházka

Agile Coach, Tieto Czech, autor knihy Provozujte IT jinak, Česká republika

5 kroků k tomu, jak získat více koláčů a zábavy za méně snahy

Klíčové přínosy Agilních přístupů jsou doručení hodnoty zákazníkovi s menším úsilím a shonem, s udržitelnějším pracovním zatížením a to vše při vyšší kvalitě dodávky. Toto je to, co činní zákazníka, ale i vývojový tým šťastnými, že ano?! Jak ale můžeme tohoto stavu dosáhnout? Jak implementovat Agile/Lean napříč celým firemním řetězcem lidí a oddělení dodávajících hodnotu zákazníkovi? Jediným trvale udržitelným způsobem je změnit myšlení a zvyky lidí a provést změnu celé firemní kultury s napojením na podnikovou strategii. Nezbytnou součástí této změny kultury je otevřená komunikace informací napříč firmou (ne jen pro vyvolené manažery) a otevřená spolupráce se společným cílem. Takový krok je ale dlouho trvající počin, který není jednoduchý, jak můžeme vidět u jakékoliv transformace firmy. V tomto příspěvku se s vámi podělíme o naše zkušenosti z koučování týmů směrem k jejich samostatnosti a kultuře zlepšování. Zkušenosti zahrnující nejen specifika našeho přístupu, ale i používané nástroje, které jsme si vyvinuli.

Prezentace ke stažení: PDF (14,7 MB)

O Jaroslavovi Procházkovi

Jaroslav Procházka pracuje v oblasti IT přes 12 let. Zastával různé pozice od vývojáře přes vedoucího projektů a služeb až po pozici Agile a Lean kouče a mentora. Má 8 let zkušeností s koučováním a mentorováním vývojových týmů, týmů provozu a údržby a také středního managementu, většinu v distribuovaném prostředí mezinárodní společnosti Tieto a jejich zákazníků. V roce 2011 vydal knihu zabývající se problematikou Agilního a štíhlého (Lean) provozu a údržby. Nedávno se vydal na volnou nohu, aby si mohl plně užívat svých vášní, kterými jsou psaní příběhů (také z IT) a malování (např. IT komiksy). Mimo to poskytuje IT konzultace (např. workshopy na řešení problémů či generování nových produktů/služeb; Agile / Lean IT / ITIL hry) a soft skills workshopy, kde může využít své osobní zkušenosti a zájmu o psychologii a sociologii.

Jaroslav získal Ph.D. na Ostravské univerzitě v roce 2007, kde se také 10 let věnoval vědě, výzkumu a výuce v oblasti softwarového inženýrství a informačních systémů. Jaroslav pravidelně prezentuje na mezinárodních IT konferencích, přispívá do komunit a píše blog .