Thorsten Janning

Thorsten Janning

CSO at KEGON AG, Německo

Rámec pro agilní organizaci: Škálovatelný Agilní Framework (SAFe)

Mnoho developerských týmů se při použití Scrumu anebo Kanbanu stalo efektivnějšími. Mnoho větších softwarových organizací se dnes snaží nejenom rozšířit agilitu do celé organizace, ale také eliminovat největší překážky pro agilizaci procesů v portfolio managementu anebo release managementu. Hlavní příčina těchto překážek často leží buď v oblasti komplexní softwarové architektury anebo v „jemných“ disciplínách, jako kulturní změna, HR anebo způsob řízení.

Při jednom z mých prvních projektů transformace organizace na agilní organizaci jsem byl požádán, abych namaloval přehledový obrázek situace hned poté, jak zahájí práci první Scrum týmy. Avšak všechny naše náčrty nebyly tak dobré, jako je přehledový obrázek Scaled Agile Frameworku (SAFe). Přehledový obrázek umožňuje přiblížit důležité procesy a procesní interface portfoliového managementu, managementu požadavků, managementu pro release a vývoje. Navíc je také průvodcem k odpovědím na důležité otázky které se vynoří v průběhu typického agilního projektu.

Plánování release ve velké organizaci znamená synchronizovat cíle sprintu a závislosti mezi mnoha týmy. Současná praktika pro tuto situaci je škálovat plánování sprintu – v SAFe nazývané vlak release.

Někteří agilisté mají pocit, že SAFe je vodopádový model pro portfoliový a release management. Ken Schwaber uvedl alternativní přístup ke škálování agility. Nepopisuje přehledový obrázek, ale proces kontinuálního zlepšování s vybranými ukazateli KPI k měření zlepšování na cestě k agilitě. Z naší zkušenosti, úspěšná implementace SAFe je typicky také evoluční proces zlepšování portfoliového a release managementu, kde se metriky Kena Schwabera zdají být vhodné pro „řízení“ udržitelné kulturní změny.

Prezentace pro stažení: PDF (4,70 MB)

O Thorstenu Janningovi

Dr. Thorsten Janning (1962) vystudoval matematiku a od roku 1990 působil v IT. Svou kariéru zahájil jako architekt a projektový manažer, pokračoval přes konzultační činnost a skupiny uživatelů k univerzitní profesuře až nakonec k jedné z prvních společností pro systémovou integraci a školení na „novém trhu“ v Německu, kde působí jako CEO odpovědný za systémovou integraci a školení. V roku 2002 spoluzaložil společnost KEGON AG, kde působí jako CEO a partner. Své profesní aktivity zaměřuje na rozvoj efektivních organizací pro poskytovatele IT služeb a implementaci komplexních architektur v aplikačních produktech. Dr. Janning prezentoval také svou dlouhodobou zkušenost s novými technologiemi v různých publikacích a konferencích. Od roku 2011 je také hlavním editorem významného magazínu o IT managementu a softwarovém inženýrství OBJEKTSPEKTRUM.