Tom Holsøe

Tom Holsøe

Partner, Advokat, Kammeraadvokaten, Dánsko

Nový Dánský model smlouvy pro vývoj a dodávku rozsáhlých IT systémů založených na agilních technikách – zkušenosti, způsoby užití a modely pro platby

Dánská agentura pro digitalizaci publikovala vzor smlouvy pro vývoj a dodávku rozsáhlých IT systémů založených na agilních metodikách. Smlouvu dokončili Prosinci 2012 po rozsáhlé veřejné diskusi, čím se zapracovali vstupy od širokého spektra zájmových stran, jako jsou vládní agentury, organizace zastupující dánskou IT podnikatelskou komunitu, asociace dánských IT advokátů, apod. V důsledku toho je smlouva všeobecně doporučovaná. Očekává se, že se její používání významně rozšíří, čím se stane model standardem pro rozsáhlé IT agilní projekty jak ve vládním, tak také v soukromém sektoru. Vzorová smlouva nespecifikuje konkrétní metodiku, ale záměr byl vytvořit neutrální rámec pro různé formy agilního vývoje. Smlouva podporuje řízení projektů dle Prince2 a jeho vznik byl významně ovlivněn rámcem DSDM Atern.

Modelová smlouva je doplněná 16 dodatky a příručkou s radami a postupem. Modelová smlouva samotná má 59 stran, a proto představuje celkem podrobné vymezení projektu. Rozsah a komplexnost smlouvy je potřeba vnímat ve světle rozsáhlých projektů, které by měl regulovat.

V přednášce se podíváme na právní základ smlouvy. Důraz bude kladen na to, jak smlouva podporuje celkové řízení rozsáhlého projektu s využitím agilních principů a technik. V závěru se podělíme o zkušenosti s implementací vzorové smlouvy, způsobech užití a různých modelů jak platit za dodané služby.

Prezentace pro stažení: PDF (0,68 MB)

O Tomovi Holsøe

Tom Holsøe je partner odpovědný za oddělení veřejného obstarávání a smluvního práva v Kammeradvokaten, vedoucí skupiny IT a digitalizace, a certifikovaný právník pro IT.

Tom radí statním organizacím při speciálních požadavcích ve vztahu k IT projektům, včetně rozřešení sporů, a jeho zkušenosti v této oblasti se týkají také největších veřejných IT projektů v Dánsku. Tom se podílí také na poradenství vládním institucím při organizaci veřejného obstarávání dle direktiv EU pro veřejné obstarávání. Tom má také rozsáhlou znalost při návrhu smluv v různých oborech, včetně a především v IT.

Tom pomáhal státní agentuře pro digitalizaci při návrhu vzorové smlouvy pro vývoj a dodávku rozsáhlých IT systémů založených na agilních metodikách.